Potatisprovning
DSC02582
DSC02584
DSC02585
DSC02586

Kvarndala trädgårdscirkel:


På våra årliga skördefester brukar vi ha potatisprovning för att verkligen smaka på de sorter som odlats under säsongen. Det blir ett antal sorter, både gamla kulturarvssorter och enstaka moderna. Den sort som vunnit flera provningar där den varit med är den danska lantsorten Æggeblomme. 2018 när vi endast hade nummer på potatisen och inte namn vann Kiva, en medelsen dansk potatis odlad 1970–1975 och Æggeblomme blev tvåa. Kan namnet  tidigare år varit vägledande?


Vi brukar göra så här: Väljer minst tre sorter. Kokar potatisen i lätt saltat vatten så att den har lite tuggmotstånd – är den för lite kokt blir den sträv men är den överkokt blir smaken kvalmig. Koktiden brukar vara 15–20 minuter beroende på sort. Provar potatisen som den är, utan salt eller smör. Börja med doften. Skär en bit och lukta och försök sätta ord på den. Jordkällare? Varma bastubräder? Mossa? Torkat citronskal? Smaka sedan och försök beskriva smaken. Kronärtskocka? Syrlig paprika? Nötig? Smörig? Ta en klunk vatten och smaka igen. Kanske framträder smakerna tydligare nu? Drick lite vatten och övergå till nästa potatissort. För att underlätta gör vi en blankett med förtryckta rutor för doft, textur och smak samt sammanfattande betyg för varje sort. Varje sort ges ett betyg från 1 (inte god) till 5 (fantastiskt god). På så vis får vi också en uppfattning om vilka sorter som vi tillsammans tycker bäst om. Men smaken är olika, en del tycker till exempel om mjölig potatis andra inte.


Efter provningen äter vi rotfruktsgratäng där vi försöker få med allt som odlats under året, och naturligtvis även potatis med smör, salt, gräddfil och sill. Äppelkaka, gjord på äpplen från trädgården, med vaniljsås till dessert.